Delivery all over Lithuania
30 days money-back guarantee
24 months warranty for goods

blog

Deselect all filters
products
Spoga Gafa 2017

Spoga Gafa 2017

Mindaugas Vitkus
Mindaugas Vitkus     2017-09-11 14:03:20
Pirmąją įžymiąją Spoga Gafa parodą Kelno mieste Vokietijoje aplankiau dar 5 metus atgal. Tuo metu nieko nežinojau apie šią parodą, žinojau tik tiek, kad ji tokia didžiausia Europoje ir kad kiekvienas lauko baldų srities profesionalas turi čia apsilankyti. Apsilankiau ir aš.
Ir po pirmojo apsilankymo nebuvo nei vienų metų, kad negrįžčiau atgal. Kiekvienais metais keitėsi tiek pati paroda, tiek mano bei visų Bravo baldų patirtis, tiek atradimai, tiek ir tikslai. Pradžioje tikslas buvo vienas – susirinkti kuo daugiau kontaktų, atrasti potencialių partnerių, kažkiek praplėsti savo akiratį bei atrasti naujas lauko baldų tendencijas. Taip ir buvo: atsirado kontaktai, atsirado ir partneriai, prasiplėtė akiratis ir t.t. Šiandieną apsilankymo tikslai pasikeitę kardinaliai. Kai didžioji dalis kompanijų jau puikiai žinomos, nemenka dalis tapo mūsų partneriais, stilius išragautas (ir šiaip nesikeičia taip greitai), tikslai tampa visai visai kiti. Tikriausiai tikslas - pamerkti akį savo partneriams, kurie tapo draugais, aptarti laimėjimus, pasimokyti iš pralaimėjimų ir pajusti visos rinkos bendrumą.
Ir nors tikslai per tuos metus pasikeitė neatpažįstamai, tikriausiai vienas dalykas tiek 5 metus atgal, tiek šiandieną lieka toks pat. Tai ta vidinė emocija, galimybė paturėti pauzę tarp visų darbų ir apmąstyti, kas šiame sezone įvyko teisingo, ką vertėtų keisti. Atradimu tampa ne tik tai, ką pamatai šimtuose stendų, o tos mintys, kurios užplūsta į galvą atsitraukus nuo visko ir įžengus į aplinką, kur viskas motyvuoja stengtis labiau.
Dalinuosi nuotraukomis, o kartu papunkčiui išvardinu, ką atradau, suvokiau šiais metais, tiek kalbant apie stiliaus tendencijas, tiek apie pasikeitimus rinkoje. Verta paminėti, kad mano apmąstymai apima HoReCa sritį. Apie sodą, laisvalaikį kieme ir pan. nekalbu.
  • Pinti baldai mirė, tegyvuoja metalas ir plastikas. Pinti baldai aktualiai pateikiami tik namų vartotojus pasiekiamoms įmonėms. HoReCa alsuoja metalo bei plastiko sprendimais. Iš visko pilko ir rudo vis arčiau einama spalvų bei medžiagų išskirtinumo link. Dažnai tiek plastikas, tiek metalas atranda grožį apsijungdamas su natūralaus medžio elementais. Pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet plastikas identiškai atkartoja jau gerai žinomą tradicinių medinių, pintų ar metalinių baldų dizainą. Ir tam yra nemažai logikos. Komentarų net nereikia.
  • Tendencija, kuomet vidaus baldų medžiagos migruoja į lauką taip pat niekur nedingsta. Tai kas vizualiai atrodo kaip visiškas vidaus baldas, šiuolaikinių sprendimų pagalba tampa pilnai naudojamu lauko baldu, atspariu lauko sąlygoms, drėgmei, saulei ir pan. Kalba eina apie medžiaginius minkštus baldus, kurie gaminami iš pažangiausių medžiagų, vaizdas vidaus, panaudojimas lauke. 
  • Stalviršiai vis labiau plonėja tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme. Konkurencija auga ir į rinką žengia nauji kūrėjai. Stipriausios stalviršių gamyklos Europoje šiais metais net nedalyvauja parodoje, kas patvirtina, kad tradiciniai stalviršių sprendimai vis mažiau aktualūs ir įmonės išgyvena sunkius laikus. HPL’as yra visiškai “ant bangos”, kartu su natūraliais medžio sprendimais.
  • Atsitraukiant nuo stiliaus ir medžiagų, vienas dalykas mane labiausiai džiugina - vis rečiau matyti gamintojus, kurie siūlo viską, ko tik reikia klientui. Vis daugiau įmonių siaurina savo asortimentą iki to lygio, kuriame jie yra stipriausi. To sekoje dažnas jų savo konkurentą mato nebe kaip konkurentą, o kaip kolegą, tad įvyksta nuostabūs stendų apjungimai, kuomet vieną bendrą plotą panaudoja savo jėgas sujungę skirtingi gamintojai. Sinergija yra gerai, net ir tokio lygio parodose. Žmonės šypsosi, vieni kitus pažįsta. Pasaulis plečiasi tiek žmonių galvose, tiek korporacijų CRM’uose.
 
Kokia bebūtų puiki paroda, nemažiau atradimų galima rasti ne pačioje parodoje, o paliekant jos ribas, persikeliant į urbanistines Kelno erdves, kur išradingi barų, restoranų savininkai, kartu su bepročiais dizaineriais ir tokiais pat išprotėjusiais baldininkais, gyvai pritaiko tai, ką sutinka įvairaus plauko parodose bei erdvėse, kitose pasaulio vietose. Pinti baldai sutinkami tik turistinėse senamiesčio vietose, tačiau net ir ten pasitaiko išskirtinių vietų, kur stiliai maišomi tarpusavyje, kaip ir medžiagos bei spalvos. Ne visuomet tai, kas atrodo supuvę, yra supuvę. Barai investuoja į išskirtinio dizaino baldus, kartais naujam gyvenimui prikelia antikvaruose rastus sprendimus. Kartu su parodos vaizdais dalinuosi ir miesto vaizdais, kurie įkvepia nemažiau. Žavingas laikas, žavinga paroda, bet gera grįžti ir namo, kur be proto smagu prisidėti prie visų naujų beprotiškų idėjų ir kurti kitokią Lietuvą kartu su visais kūrėjais.
 
Lėktuvas leidžiasi, laikas dėti kompiuterį į vietą. Lauksiu komentarų. Iki greito!
 
Mindaugas Vitkus
Go back







Blog Related Comments

Leave your comment

Your Name:


Your Comment:


Enter the code in the box below:




Have any questions, need advice?

Write us or visit us at the office. We are waiting for you with a cup of coffee!

 
Product prices are visible only to logged-in customers. Click the button below to log in.
LOGIN
Not registered?
REGISTER